Sneg na krovu automobila = kazna 5000 dinara!

Sneg na krovu automobila = kazna 5000 dinara!

Obilne padavine snega gotovo obavezno izazovu velike promene u funkcionisanju drumskog saobraćaja. Veliki broj vozača koji zatekne svoj automobil zatrpan snegom, očisti samo vetrobransko i bočna stakla, zanemari naslage na krovu i tako krene u saobraćaj. Međutim, proverili smo u AMSS-u i dobili informaciju da tako očišćen automobil u saobraćaju predstavlja prekršaj vozača za koji je propisana novčana kazna od 5000 dinara.

Nepotpuno očišćen automobil na putu predstavlja opasnost po bezbednost, kako drugih učesnika u saobraćaju tako i za samog vozača tog vozila. Naime, sneg na krovu auta usled kočenja brzo se može sručiti na vetrobransko staklo i u potpunosti zakloniti pregled vozača. U takvoj situaciji može doći do panične reakcije vozača, koja može izazvati izletanje sa kolovoza, prelazak u drugu saobraćajnu traku i na kraju izazvati saobraćajnu nezgodu.

Drugi primer je kada mokar i težak sneg sklizne sa krova na brisače, blokira ih i tako čini automobil tehnički neispravnim. Takođe, sneg sa krova se može u vožnji razleteti i pasti na ostala vozila i izazvati nagle reakcije koje nertko završe saobraćajnom nezgodom.

Evo kako vas neočišćen sneg sa automobila može koštati i milionskog iznosa:

Ukoliko se dogodi teža saobraćajna nezgoda koja je izazvala veliku materijalnu štetu, teške telesne povrede ili smrt, a utvrdi se da je uzrok npr. prelazak u suprotnu saobraćajnu traku zbog isklizavanja snega sa krova na vetrobransko staklo, kompletnu materijalnu štetu pokriće osiguranje. Kasnije, osiguravajuće društvo koje je pokrilo štetu, na osnovu policijskog zapisnika ima pravo da isplaćeni iznos potražuje od krivca.

Iako mnogi ne vole jutarnju gimnastiku, naš savet je da izađete 5-10 minuta ranije, upalite automobil i dok očistite sneg, motor će se malo zagrejati. Tako ćete izbeći eventualnu novčanu kaznu i olakšati sebi vožnju po otežanim zimskim uslovima.

Nedavne objave

MIROČ – LEPOTE ĐERDAPA

Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, hajkinga ili jednostavno prirode, evo jednog predloga, gde možete uživati u aktivnostima, čistom vazuhu i zaista neopisivim prirodnim lepotama. Istočna Srbija,

Pročitaj više »

DIVČIBARE

U okviru prirodnih lepota Srbije i lokacija koje svakako treba obići, videti i posetiti, spadaju i Divčibare. Kada kažemo Divčibare, pre svega mislimo na pozato

Pročitaj više »
Call Now Button