Naknada štete zbog udarnih rupa na kolovozu

Pojava udarnih rupa na kolovozu najčešća je u zimskom i nakon zimskog perioda. Različite intervencije zimskih službi u sprečavanju formiranja leda na kolovozu direktno utiču na pojavu novih ili pogoršavanju već postojećih rupa. Neke od tih rupa su velikih dimenzija i oštrih ivica, te nailaskom na njih možete oštetiti, ne samo pneumatike, već i ostale delove trapa vozila, čija popravka i zamena može premašiti i cifru od nekoliko stotina evra.

Dodatni problem predstavlja činjenica da je u pitanju period sa povećanim padivinama kiše i snega, te prilikom otapanja snega ili zbog same kišnice, dolazi do formiranja bara koje prekrivaju i ”maskiraju” udarne rupe, i tako povećavaju šanse da točkom naiđete na njih.

Ukoliko se to desi i dođe do nastanka materijalne štete, prvo što se zapitate je, da li ćete vi platiti nastalu štetu ili ćete nekako naplatiti od osiguranja ili nadležnih preduzeća.

Čak i kasko osiguranje bez učešća u šteti, pojedinih osiguravajućih kuća, ne pokriva ovakvu vrstu štete. 

U ovakvim slučejevima predlažemo vam sledeće postupke:

Najpre pozovite sobraćajnu policiju, čiji će službenik fotografisati oštećenje nastalo na vozilu, kao i oštećenje na kolovozu, a zatim sačiniti zvanični zapisnik sa vasom izjavom i izjavom eventualnih svedoka. Zapisnik možete preuzeti nakon perioda do 10 radnih dana. U slučaju kada saobraćajna policija nije u mogućnosti da izađe na teren i izvrši  uviđaj ( predlažemo, ako imate vremena da pokušate više puta), potrebno je da obezbedite minimum dva svedoka nezgode i fotografišete oštećenja na vozilu i kolovozu. Potrudite se da imate što više snimaka iz različitih uglova, kako biste ih mogli iskoristiti kao dokaz da je šteta na vozilu nastala zbog nailaska na udarnu rupu.

Nakon jedne, od dve navedene opcije, potrebno je da odete do osiguravajuće kuće u kojoj je osiguran vaš automobil (sa zapisnikom!) i zatražite procenu štete. Ova usluga se u pojedinim osiguravajućim kućama naplaćuje ili može biti besplatna. 

Raspitajte se koje preduzeće je nadležno za održavanje puta, na deonici na kojoj vam se nezgoda dogodila. Sa zapisnikom saobraćajne policije, dokumentom o procenjenoj šteti i svim ostalim dokazima obratite se nadležnom preduzeću za održavanje puteva.

 

Najbolje je, ipak izbeći ovakvu vrsu nezgode bezbednom i prilagođenom vožnjom i, ako je to moguće, zaobići bare na putevima.

Takođe, možete uticati na saniranje ovakvih udarnih rupa prijavom nadležnim službama i tako smanjiti mogućnost da se nekome to dogodi.

Javno komunalno preduzeće ”Beograd put” je pokrenulo akciju ”Beograd bez rupa”, na osnovu koje možete prijaviti uočenu udarnu rupu ili bilo kakvu drugu nepravilnost na kolovozu, na teritoriji grada Beograd. Za detaljnije informacije i prijavu oštećenja na putevima pogledajte na veb stranici www.beogradput.rs/contact 

Nedavne objave

MIROČ – LEPOTE ĐERDAPA

Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, hajkinga ili jednostavno prirode, evo jednog predloga, gde možete uživati u aktivnostima, čistom vazuhu i zaista neopisivim prirodnim lepotama. Istočna Srbija,

Pročitaj više »

DIVČIBARE

U okviru prirodnih lepota Srbije i lokacija koje svakako treba obići, videti i posetiti, spadaju i Divčibare. Kada kažemo Divčibare, pre svega mislimo na pozato

Pročitaj više »
Call Now Button