DOGAĐAJI U SRBIJI MAJ, JUN, JUL I AVGUST 2019

DOGAĐAJI U SRBIJI MAJ

Smederevo 02-05. Maj BATTLE OF THE NATION – Reč je o neobičnom nadmetanju koje Međunarodna organizacija za istorijsku srednjovekovnu borbu (NMV) organizuje već deset godina po celom svetu i koja okuplja sve svetske federacije koje se bave sportskom borbom u domenu viteštva. Očekuje se da manifestacija okupi više desetina hiljada posetilaca. Takođe, učestvovaće najbolji svetski timovi koji će ponovo vratiti viteški duh u smederevsku tvrđavu.

Sremski Karlovci 03-05. Maj PROLEĆNI FESTIVAL VINA KARLOVCI 2019 – U pitanju je trodnevna manifestacija sa bogatim sadržajem i programom (kulturno-umetnički program na bini, radionice za decu, besplatni programi obilaska grada, “Dan otvorenih vrata” u institucijama kulture i duhovnosti, promotivno-prodajna izložba lokalnih proizvoda), koja značajno doprinosi građenju imidža Sremskih Karlovaca kao prestonice kulturnog i vinskog turizma, a specifično vino Bermet promoviše kao prepoznatljiv brend destinacije.

Negotin 11-12. Maj MEĐUNARODNI SAJAM MEDA I VINA – Sajam okuplja veliki broj učesnika iz Srbije, Bugarske i Rumunije, proizvođače meda, vina, suvenira, lekovitog bilja, proizvođače prateće opreme, gastronome i sve one koje se bave prodajom, distribucijom i konzumiranjem meda i vina. Pored zvaničnog programa, održavaju se degustacije i predavanja iz oblasti vinarstva i pčelarstva. U sklopu programa je ocenjivanje i proglašenje najboljeg vina na sajmu. Ceo festival je propraćen bogatim kulturno-zabavnim programom.

Beograd 18. Maj NOĆ MUZEJA – Noć Muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć Muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4000posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500000 ulazaka u muzejena skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Kruševac 07-09. Jun SREDNjOVEKOVNI VIKEND U LAZAREVOM GRADU – Ova manifestacija obuhvata niz događaja i dešavanja , koja imaju za cilj da posetiocima dočaraju srednjovekovni život unutar zidina stare srpske prestonice.Iz izuzetno bogatog programa, izdvajaju se Međunarodni festival Viteški megdan u Lazarevom gradu (borbe vitezova, streličarski turnir, prezentacija srednjovekovnih zanatskih radionica…) i Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici, koje se održava po srednjovekovnim običajima (gađanje jabuke lukom i strelom, postavljanje svečane trpeze po jelovniku iz srednjeg veka, kostimirani vitezovi i dvorjani koji čine svadbenu povorku).

Senta 14-16. Jun CVETANjE TISE – Ovaj festival je prvi put organizovan 2013. godine da bi privukao pažnju građana na reku Tisu, njenu floru i faunu, s posebnom pažnjom na jedinstveni prirodni fenomen, cvetanje Tise. Ovaj festival koji traje dva dana obezbeđuje zabavu za posetioce prelepog Tiskog keja, okićenog kestenima. Posetioci mogu uživati u raznovrsnim kulturnim i muzičkim programima, kao i gastronomskim specijalitetima.

Novi Sad 20-22. Jun TAMBURICA FEST – Ovaj festival poseduje jedinstvenu koncepciju i kulturnu misiju afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanja tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na međunarodnom nivou.

Novi Sad, selo Kisač 28-30. Jun GITARIJADA VOJVODINE – KISAČ – U pitanju je manifestacija osmišljena sa ciljem da nakon 40 godina oživi prvu zvaničnu gitarijadu u Vojvodini koja je održana 1974. i 1975. godine. Cilj održavanja ove manifestacije je stvaranje jednog novog kulturnog sadržaja na teritoriji grada Novog Sada, u Kisaču, koja će doprineti razvoju multikulturalnosti i tolerancije, promovisati rok muziku i afirmisati mlade rok bendove da prikažu svoj rad široj publici. U želji da se održi istorijska paralela sa pomenutom gitarijadom iz 1975. godine, festival je tako koncipiran da je prvo veče rezervisano za takmičenje mladih neafirmisanih bendova, dok je drugo festivalsko veče revijalnog karaktera. Treće veče je obeleženo nastupima tribute bendova. Publika ima priliku da, pored sjajnog muzičkog programa, uživa u izložbi fotografija, kao i da pohađa školu roka, koja svim zainteresovanima pruža više saznanja o rok muzici i to od renomirenih imena ex YU muzičke scene. U okviru festivala je organizovan kamp u koji može da se smesti veliki broj zainteresovanih posetilaca.

Zaječar 29. Jun-01. Jul GITARIJADA – Ovo je festival neafirmisanih rok bendova koji spada u red najstarijih događaja ove vrste u svetu. Kao prateća manifestacija, održava se Međunarodni salon rok fotografije i Moto skup.

Kraljevo 30. Jun VESELI SPUST – Ovo je nastariji i najveseliji događaj na vodama Srbije. Od srednjovekovnog grada Magličado centra Kraljeva na hiljade dobro raspoloženih turista spušta se najrazličitijim plovilima rekom Ibar, a veliki broj posetilaca prati ih sa obale. Veče pred Veseli spust je karakteristično po karnevalskoj atmosferi u gradu, velikim brojem žurki i koncertom na glavnom trgu.

Sokobanja 02. Jul – 07. Jul SUSRETI SVETI JOVAN BILJOBER – Tradicionalna manifestacija, koja se održava od 199. godine. Veliki broj turista dolazi kako bi učestvovali u branju lekovitog bilja na padinama Ozrena, Rtnja i Device, uz pratnju stručnih vodiča i edukatora Zavoda za zaštitu prirode, Udruženja za lekovito bilje “Dr. Jovan Tucakov” i Instituta za botaniku iz Beograda. Pored izleta, organizuju se i stručna predavanja, kvizovi, Biljna parada, izbor “Princeze Biljarice” i Sajam lekovitog bilja, meda i zdrave hrane. Najatraktivniji deo manifestacije je uspon na vrh Rtnja Šiljak (1560 m nadmorske visine).

Novi Sad 02. Jul – 03. Jul SAJAM OMLADINSKOG TURIZMA “OPENS YOUTH FAIR” – Ovaj sajam okuplja organizatore manifestacija, predstavnike industrije zabave  i turizma, turoperatora, medija, produkcijskih kuća i destinacija iz regiona zapadnog Bakana, kao i partnere iz Evrope i sveta, a za cilj ima pozicioniranje Balkana kao jedne od najatraktivnijih destinacija za mlade u svetu. Manifestacija je sačinjena od sajamskog, poslovnog i muzičkog programa, u okviru kojeg nastupaju najpopularniji bendovi Srbije i okruženja i ima za cilj da privuče mlade iz svih krajeva sveta, kako bi na jednom mestu mogli da se upoznajusa turističkom ponudom namenjenom prvenstveno njima, kao ida svoj boravak na Exit festivaluproduže za dodatnih nekoliko dana.

Apatin 04. Jul – 07. Jul APATINSKE RIBARSKE VEČERI – Ova manifestacija uključuje različite programe namenjene ljubiteljima dobre hrane, poput takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša “Zlatni kotlić”, takmičenja u sportskom ribolovu “Zlatna ribica”, kao i moto susret – Bajkersko veče. Posetioci mogu da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom i zabavnom programu.

Novi Sad 04. Jul do 07. Jul EXIT – Ovo je višestruko nagrađivani internacionalni letnji muzički festival. Održava se svake godine u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju mnogi smatraju za jednu od najboljih festivalskih lokacija na planeti i na njemu nastupa preko 500 izvođača na više od 20 bina i muzičkih zona.Nastao kao studentski društveni pokret 2000. godine, EXIT je i danas jedini festival u svetu koji je izrastao iz želje za progresom i težnje ka slobodi.

Arilje 05. Jul – 06. Jul DAN MALINE – Manifestacija okuplja proizvođače i prerađivače maline i drugog jagodičastog voća, distributere mehanizacije i opreme za voćnjake, sredstva za zaštitu voćnjaka, banke i osiguravajuća društva, kupce, predstavnike ugostiteljskih i turističkih objekata.Događaj prate izložbe slika i predmeta na temu maline, kulturno-umetnički program, stručna predavanja i predstavljanje mera agrarne politike Republike Srbije. Naštandovima posetioci mogu da probaju rakiju i druge proizvode od maline i drugih vrsta voća. Program čine i takmičenja, kao što su najslađi kolač od maline, najveći zasad maline, najuređeniji malinjak, najperspektivniji mladi proizvođač maline, najuređeniji štand, najslađa malina i tako dalje.

Vrnjačka Banja 07. Jul – 14. Jul MEĐUNARODNI VRNJAČKI KARNEVAL – Sa preko 200000 posetilaca, Vrnjački Festival se ubraja u najveće manifestacije u Srbiji.Pored velike međunarodne karnevalske povorke, održavaju se maskenbali, koncerti, izložbe, pozorišne predstave i sportska takmičenja.

Rajac 12. Jul – 14. Jul KOSIDBA NA RAJCU – Smotra predstavlja završetak košenja planinskih livada. Takmičari u narodnoj nošnji iz zemlje i inostranstva se nadmeću u košenju trave. Najbolji među njima se proglašava pobednikom – đidijom. U pratećem programu učestvuju izvorne igračke i pevačke grupe.

Ljubovija 13. Jul DRINSKA REGATA LJUBOVIJA – Manifestacija je prve godine održavanja brojala svega nekolicinu meštana i parplovila, da bi iz godine u godinu broj učesnika rapidno rastao i dostigao broj od preko 1000 plovila i 10000 ljudi na vodi. Plovi se najlepšim delom toka reke Drine, a dobar provod je zagarantovan uz zvuke trube sa plovila koja voze trubačke orkestre. Događaj prati bogat kulturno – zabavni program i sportska dešavanja.

Bajina Bašta 17. Jul – 21. Jul DRINSKA REGATA – Drinska regata je najveća regata u Jugoistočnoj Evropi sa velikim rok festivalom “Most Fest”, uz niz pratećih dešavanja, od sajmova zdrave hrane i narodnog stvaralaštva, preko takmičenja na vodi i skokova sa mosta. Centralno dešavanje je spust Drinom u uspomenu na čuvene drinske splavare.

Nova Varoš 25. Jul – 28. Jul ZLATARFEST – Na ovom festivalu se održava niz manifestacija koje promovišu privredne i turističke potencijale opštine Nova Varoš. Reč je o Zlatarskoj sirijadi, takmičenju za najbolju zlatarsku heljdopitu, Saboru pevanja iz vika, Smotri folklora i narodnog stvaralaštva Zapadne Srbije, izložbi Zlatne ruke Zlatara, kao i tribini Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije. U okviru Sirijade, pored takmičenja i izložbe najboljih sireva sa Zlatara, održava se i prateće takmičenje u pravljenju najbolje pite od heljde, koja bez neizostavnih sastojaka zlatarskog sira i zlatarske heljde sa obronaka zlatnog Zlatara ne bi bila tako posebna. Pevanje “izvika” karakteristično za područje Starog Vlaha, sa najvećom zastupljenošću u novovaroškom kraju, jedan je od najstarijih vidova dvoglasnog pevanja u srpskom narodu. Pevanje izvika je jedna od retkih kulturnih vrednosti našeg naroda koja je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. “Zlatne ruke Zlatara” predstavljaju specifičnu ponudu ručno rađenih domaćih prehrambenih, tekstilnih i predmeta od raznih od raznih materijala različite upotrebne vrednosti, suvenira i slično. Poseban događaj je izložba proizvođača meda i pčelinjih proizvoda sa Zlatara.

Vrnjačka Banja 01. Avgust – 03. Avgust LOVE FEST – Ovo je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja ima za cilj promovisanje muzike, umetnosti i urbane kulture mladih. Aktivnosti Lovefest-a fokusirane su na aktivnosti koje doprinose razvoju jednakosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima sa naglaskom na projekte koji su humanitarnog, socijalnog, ekološkog, obrazovnog i zabavnog karaktera. Lovefest je uključen i učestvuje u humanitarnoj akciji “Hrana za sve”, dobrovoljnom davanju krvi, kao i jednokratnoj pomoći mnogim pojedincima u zemlji.

Niš 08-11. Avgust MEĐUNARODNI DžEZ FESTIVAL NIŠVILLE – U programu će, osim klasičnih džez izvođača, biti zastupljeni i bendovi koji neguju fuziju eza sa ostalim muzičkim pravcima (etno ez, acid džez i dr.)

Guča 08-11. Avgust DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA – Dragačevski sabor trubača odlikuje tradicija duga 57 godina. Nekada skromno takmičenje trubačkih orkestara iz Guče i okolnih sela, sa svega oko 20 učesnika preraslo je u najznačajniju manifestaciju u Srbiji sa oko 1200 učesnika u kulturno-umetničkom programu. Pored “Seniorskog takmičenja trubačkih orkestara”, na kome se nadmeću najbolji orkestri iz svih delova Srbije, u okviru programskih sadržaja  održavaju se i “Defile učesnika”, “improvizacija stare dragačevske svadbe”, Ponoćni koncert i koncerti brojnih poznatih muzičkih umetnika.

Sokobanja 09-10. Avgust PRVA HARMONIKA SRBIJE – SOKOBANjA 2019 – Međunarodni festival “Prva harmonika” je kulturno-zabavna manifestacija, takmičarskog karaktera, koja se održava od 1962. godine i jedna je od manifestacija sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. Za više od pola veka postojanja, sokobanjski festival harmonike dao je veliki doprinos razvoju karijera muzičkih talenara i profesionalaca. Finale manifestacije se održava u avgustu, u kome učestvuje preko 150 takmičara iz zemlje i inostranstva, u pešačkoj zoni i na novoizgrađenoj letnjoj pozornici “Vrelo”, uz bogat umetnički program, kome prisustvuje preko 50000 ljudi.

Veliko Gradište 10. Avgust PASULjIJADA – Tradicionalna kulinarska manifestacija svake godine okuplja veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje. Ekipe kuvaju pasulj “Gradištanac” u prethodno pripremljenom kotliću. Učesnici uređuju štandove u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljuje se i za najuređeniju kuhinju. Ekipe smišljaju jedinstvena, šaljiva imena, a najoriginalniji i najveseliji dobijaju nagrade. Najprestižnija nagrada je najukusniji “Gradištanac”, a žiri ocenjuje izgled pasulja, ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Svake godine pasulj kuva više od 100 ekipa.

Beograd 14-18. Avgust BEER FEST – Cilj manifestacije je promocija festivalskog karaktera piva i približavanja piva kao zdrave hrane, uz nastupe poznatih domaćih i inostranih bendova, sa brojnim pratećim programima. Zbog jedinstvenosti dešavanja, kvaliteta i broja učesnika, muzičkog i sportskog programa, atraktivne lokacije i besplatnog ulaza, festival poseti više stotina hiljada ljudi.

Vranje 17-18. Avgust DANI KARANFILA – Tradicionalna manifestacija pod nazivom “Dani karanfila” traje od 1963. godine i predstavlja nastavak “Banjskog sevdaha”. Predstavlja kulturno-turističku i zabavnu manifestaciju koja počinje “Budilicom” uz zvuke trube, a završava se izborom za najlepšu devojku, koja osvaja titulu “Karanfil devojče”. Obuhvata i takmičenje u pripremi starinskih jela, nastupe folklornih društava, duvačkih orkestara, estradnih umetnika, šahovski turnir, izložbe slika, cveća, dečijih radova i književnih večeri.

Trgovište 17-19. Avgust DANI PREOBRAŽENjA – 17. avgusta je svečano otvaranje, nastup poznate muzičke grupe ili pojedinca. 18. avgusta organizuje se moto skup na kome učešće uzimaju bajkeri. Nakon toga slede koncerti, uglavnom rok grupa. Prva dva dana manifestacija se organizuje u večernjim satima. 19. avgusta je celodnevna manifestacija koja obuhvata Svetu liturgiju u manastiru “Preobraženje Gospodnje”, kulturno-umetnički program, nastup KUD-ova iz svih krajeva Srbije, nastup na tradicionalnim instrumentima, prezentacija tradicionalnih jela iz prekograničnih opština, koncerti muzičkih grupa i estradnih izvođača.

Vlasotince 23-24. Avgust VINSKI BAL – Tradicionalna manifestacije posvećena vinu, koja se održava od 1960. godine. Organizuje se izbor najboljeg vinara, vinogradara, “boginju vina”, bira se najbolja karikatura i pesma na temu vina. Posetioci mogu da učestvuju u plivanju za vinski pehar, kao i u takmičenju u brzom ispijanju špricera, a tokom šetnje na platou gde se nalaze vlasotinački vinari, mogu da se degustiraju domaćavina i jela ovog kraja.

Blace 23-25. Avgust DANI ŠLjIVA – Privredno-turistička manifestacija prvi put je organizovana 2003. godine. Ozbiljniju posećenost doživljava dve godine kasnije i zahvaljujući promeni koncepta manifestacije. Osnivanje ovog festivala inicirano je težnjama proizvođača šljive da ovo plemenito voće, proizvedeno na prostorima ekološki zdrave sredine, dobije zasluženo mesto u ponudi poljoprivrednih proizvoda Srbije. Ovo je najposećenija manifestacija u ovom delu Srbije i odvija se u više pravaca: privrednom, turističkom, zabavnom i kulturnom.

Zrenjanin 26. Avgust – 01. Septembar DANI PIVA Zrenjanin 2019 – Dani piva su nastali 1986. godine iz želje da se organizuje priredba koja ima turistička, privredna i kulturna obeležja Zrenjanina. Veliki broj posetilaca privlači degustacija dobrih piva, šarenilo narodnih nošnji, domađa hrana, koncerti, sportska takmičenja i tradicionalno takmičenje u brzom ispijanju piva.

Leskovac 26. Avgust – 01. Septembar ROŠTILjIJADA – Ovaj festival organizuje se u slavu čuvenog leskovačkog roštilja. Tradicija specifične pripreme hrane na roštilju je duga više od dva veka, a putopisci još u 18. veku pominju izvanredne gurmanluke-ćevapčiće u Leskovcu. Poznato je da je leskovački roštilj jedinstven, specifičan i prepoznatljiv, a njegova tajna se prenosi sa generacije na generaciju i ljubomorno čuva. Posetioci su u prilici da prisustvuju brojnim nadmetanjima vrhunskih majstora roštilja. Tradicionalno se organizuju i takmičenja ugostitljskih radnika – majstora roštilja, Takmičenje učenika ugostiteljskih škola, a centralni događaj manifestacije je takmičenje u pripremi velike pljeskavice.

Beograd 29. Avgust – 01. Septembar FISH FEST BEOGRAD – Ovaj festival se ubraja u najveće gastronomske i turističko-zabavne manifestacije na reci u Srbiji. Tokom manifestacije se kuvaju najbolja jela od ribe, organizuju se koncerti, umetničke kolonije, humanitarne akcije…

Požarevac 30. Avgust – 01. Septembar LjUBIČEVSKE KONjIČKE IGRE – Međunarodno takmičenje u konjičkom sportu obuhvata običajne igre u višeboju, kurirsko jahanje, gađanje kopljem, strelom i topuzom i seču sabljom. Takođe, igre sadrže preskakanje preponja, galopske i kasačke trke, voltižovanje dece (jahanje ponija i obuka za decu od 2 do 7 godina) i kaskaderske veštine, uz kulturno-zabavni program.

Beograd 31. Avgust BEOGRADSKI KARNEVAL BRODOVA – Ova manifestacija ima za cilj da pozove Beograđane i goste glavnog grada na beogradske reke, kao i da doprinese razvoju nautičkog turizma. Ovo je manifestacija porodičnog karaktera, koja sadrži program koji se odvija simultano na obali – kroz organizaciju kulturno-zabavnog programa na bini, dečijih radionica, sponzorske zone, kao i na reci-kroz povorku okićenih brodova. Nakraju programa dodeljuju se nagrade za najlepše okićen brod, a manifestacija se tradicionalno završava spektakularnim vatrometom.

Nedavne objave

MIROČ – LEPOTE ĐERDAPA

Ukoliko ste ljubitelj planinarenja, hajkinga ili jednostavno prirode, evo jednog predloga, gde možete uživati u aktivnostima, čistom vazuhu i zaista neopisivim prirodnim lepotama. Istočna Srbija,

Pročitaj više »

DIVČIBARE

U okviru prirodnih lepota Srbije i lokacija koje svakako treba obići, videti i posetiti, spadaju i Divčibare. Kada kažemo Divčibare, pre svega mislimo na pozato

Pročitaj više »
Call Now Button